Thema van deze adventstijd is: 

Het Goede Leven. Bloeien in Gods Licht.

Wat is het Goede Leven? Wat goed is zal  voor iedereen anders zijn. Deze adventsperiode doet ons beseffen dat de plaats waar je wiegje of kribbe heeft gestaan wel bepalend is voor je levenskansen. Maar ook dat het niet alles zegt. Of je nu in Indonesië, Oekraïne of Nederland geboren bent, het gaat erom dat je tot bloei kunt komen. 

De geboorte van Jezus laat ons zien dat wie in Gods huis geplant is, kan bloeien in Gods licht. 

De basis van de symbolische adventsschikking bestaat uit een zelfgemaakte open schaal, opgebouwd uit driehoeken.  Deze schaal staat symbool voor waar jouw wiegje of kribbe heeft gestaan. Een basis waaruit je, door de komst van Jezus Christus, dat Goede Leven mag ervaren en tot bloei mag komen in Gods licht. De schaalvorm is een open vorm. Waar je ook vandaan  komt, het is voor iedereen mogelijk om dat Goede Leven te ervaren.

Het getal drie staat symbool voor de verbinding tussen het goddelijke, de mens en de andere mens daar tegenover.

De schaal wordt op vier pijlers geplaatst. Het getal vier verwijst naar de vier windrichtingen. Een goed leven voor iedereen, waar je ook geboren bent. Het getal vier komt ook terug in de kaarsen. 

Eerste adventszondag

Zondag 29 november 2020

Tekst: Jesaja 63: 19b-64, 8-37

           Psalm 85

           1 Korintiërs 1: 1-9

           Marcus 13: 24-37

In de Marcuslezing gaat het over de vijgenboom. ‘Leer van de vijgenboom deze les. Als er knoppen en blaadjes komen is de zomer in aantocht. Zo is het ook met de komst van de nieuwe wereld.’

De vijgentak staat voor het Goede Leven dat in aantocht is. Niet alleen in de toekomst, maar ook nu al.

De eerste pijler is bekleed met grijsgroene dennentakken. Deze grijsgroene kleur stemt tot nadenken en het materiaal doet ons al denken aan de traditie van Kerst.

Ik open mijn ziel

en vul de schaal van mijn leven

met verwachting.

Hul mij in kleuren

en geuren van groene hoop.

Ontsteek het eerste licht,

dat daagt in het Oosten.

Hemel en aarden raken verbonden.

Mensen wereldwijd herkennen elkaar

in het teken van de vijgenboom;

nieuw leven breekt door,

kome wat komt.

 

De liturgische schikkingen en de teksten gedurende de adventstijd 2020 komen uit het boekje ‘Liturgisch Bloemschikken Advent en Kerst 2020’. Een uitgave van de Protestantse Kerk.

 

Dagelijks woord

  • donderdag 23 september 2021 - Exodus 13:21-22
    De HEER ging voor hen uit om hun de weg te wijzen, overdag in een wolkkolom, ’s nachts in een lichtende vuurzuil. Zo konden ze dag en nacht verder trekken. Overdag ging de wolkkolom het volk voortdurend voor, en ’s nachts de vuurzuil. -- Exodus 13:21-22
Website door Inxpact